Zonnecollectoren

Een zonnecollector is een belangrijk onderdeel van een zonneboiler. De zonnecollector wordt bevestigd op het dak en vangt zonlicht op. Hierdoor wordt de zonnecollector regelmatig verward met een zonnepaneel, maar toch zijn deze erg verschillend. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op, terwijl een zonnecollector de warmte uit het zonlicht gebruikt voor het verwarmen van tapwater. Een zonnecollector is doorgaans tussen de 2 en 6 m2 groot.

De werking van een zonnecollector is eigenlijk heel simpel. De zonnecollector bestaat uit metalen buizen met hierin een vloeistof. De vloeistof wordt door de zon opgewarmd en loopt daarna via een buizensysteem door naar het, met leidingwater gevulde, voorraadvat. Na een tijdje is het leidingwater in het voorraadvat opgewarmd en kan het warme water gebruikt worden.

Naast een zonnecollector, bestaat een zonneboiler ook uit:

een voorraadvat waar het water in wordt opgeslagen
een na verwarmer om extra warmte te leveren wanneer er te weinig zonne-energie beschikbaar is.

Duurzaam
Zonnecollectoren dragen bij aan een duurzame wereld. Het water wordt met behulp van zonlicht verwarmd, waardoor er minder gebruik hoeft te worden gemaakt van fossiele brandstoffen. Hierdoor bespaart een zonnecollector gemiddeld wel 287 kilogram CO2 per jaar. Een zonnecollector bespaart het meeste energie wanneer deze geplaatst wordt in een hoek van 45 graden en recht op het zuiden.

 © Kadiks installatiebedrijf BV - Alle rechten voorbehouden - Algemene voorwaarden - Privacybeleid